Beste mountain bike locaties nederland

Mountainbiken Nederland en België wordt ieder jaar populairder. Doordat Corona in de wereld is zien we een flinke toename op de trails. Om jou een aantal mooie tips te geven hebben wij een selectie gemaakt van elke Nederlandse provincie en geven een korte uitleg van de trails.

Noord-Holland

De top van Noord-Hollandse routes is de route “Schoorl”. Deze route kent mooie gevarieerde stukken waarin je hoogteverschillen, venijnige klimmetjes en uitdagende stukken vindt die je techniek goed op de proef stellen.

Met beklimmingen van de Zwarte Blink en de Schoorlse Nok tref je een paar beklimmingen aan die zelfs de getrainde biker op de proef zullen stellen. De route is ongeveer 15 km lang en heeft 302 hoogte meters. Dit is met zijn gemiddelde gradering van 4.5 uit de 5 sterren 1 van Nederlands mooiste en meest uitdagende routes.

Aanbevolen bike: een full suspension bike met eventueel een dropper post. Zie onze huidige voorraad.

Zuid-Holland

Één van de mooiste routes van Zuid-Holland is de route van Bergschenhoek. De route ligt onder de rook van Rotterdam en is  prachtig omringd door water. De route is met zijn 6.5 km en 206 meter hoogte een leuke en uitdagende route. Ook kent deze route pittige klimmen en snelle afdalingen.

De route heeft een paar leuke uitdagingen zoals een Skinny line, een wipkip, en een aantal drops. Dit maakt deze route een uitdagende route, waar jouw techniek goed bijgeschaafd kan worden. De route scoort gemiddeld 4 uit de 5 sterren en maakt dit 1 van de beste routes van Zuid-Holland.

Aanbevolen bike: een hardtail met eventueel een dropper post voor de uitdagende features. Zie onze huidige voorraad.

Zeeland

Een van de beste routes van Zeeland is de route van Westerschouwen. Deze route ligt niet heel van van de Westerscheldetunnel vandaan en is in 1 van de leukste plekken om in Zeeland te mountainbiken.

De route is 6.7 km lang en kent 164 hoogtemeters. Omdat de route veelal uit zand bestaat is deze route ideaal te rijden in de nattere periodes van het jaar. De route is gelegen in een mooi bosrijk gebied en bestaat uit veel beklimmingen en korte afdalingen. Met zijn 4.2 van de 5 sterren maakt het deze route zeker eens de moeite waard om 'm uit te proberen.

Aanbevolen bike: een full suspension bike. Deze is ideaal te gebruiken in het zand, sprongetjes, drops en de speelse ondergrond. Zie onze huidige voorraad.

Noord-Brabant

De beste route in Noord-Brabant is volgens ons de route van Millheeze. Deze route is onlangs pas aangelegd. De route kent een zeer speels karakter en is zeker uitdagend voor degene die zijn skills wilt verbeteren.

De route kent veel kombochten, rollers, bruggetjes, tabletops en nordshore elementen. De route is 1.8 km lang en kent 30 hoogtemeters. De route krijgt maar liefst een 4.4 van de 5 mogelijke sterren.

Aanbevolen bike: een full suspension voor het opvangen van de jumps en drops en voor de ideale tractie. Zie onze huidige voorraad.

Utrecht

Utrecht... ja waar zullen we mee beginnen? Er zijn zoveel top routes liggende op de Utrechtse Heuvelrug, maar toch hebben wij een keuze kunnen maken. Onze keuze is gevallen op Amerongen.

De route van Amerongen is werkelijk prachtig om te rijden. De ligging in de oude bossen en de natuur zijn werkelijk prachtig. De route kent heel veel uitdaging, met veel speelse stukken met her en der een wortel. Maar de leukste stukken zijn volgens ons de mooie klimmetjes die uiteraard met een mooie afdaling gepaard gaan. Één van de absolute smaakmakers is de Harry Slinger. Het segment de Harry Slinger is een super tof gedeelte waarbij je goed moet opletten om niet van de fiets afgeslingerd te worden.

Deze route is ook te lussen met Leersum, echter vinden wij Amerongen toch wel het leukst om te rijden. De route is 18.4 km lang en kent 374 hoogtemeters. De route heeft een 4.2 van de 5 mogelijke sterren.

Aanbevolen fiets: een full suspension bike met een dropper post voor de Harry slinger en andere features. Zie onze huidige voorraad.

Flevoland

Ons favoriete track in de polder van Flevoland is de track Roggenbotzand in Dronten. De route ligt vlak bij het Ketelmeer en het vossenmeer en heeft een prachtige ligging.

De route is voor een ieder perfect te rijden en kent een paar hele leuke uitdagingen die ook voor de gevorderde biker een uitdaging zullen zijn. De route heeft voor zijn lengte niet heel veel hoogtemeters en heeft jammer genoeg wel veel lange rechte stukken. De Rockgarden is voor de liefhebber een leuke uitdaging. Er is ook een splitsing in de route zodat de Rockgarden niet gepakt hoeft te worden. De route is 21,2 km lang en heeft 84 hoogtemeters. De route krijgt een 4 uit de 5 mogelijke sterren.

Aanbevolen bike: Een hardtail. Er zijn namelijk veel vlakke gedeeltes, maar uiteraard is een full suspension hier ook in zijn element.

Friesland

Een geweldige track die uiteraard niet aan de lijst mag ontkomen is de route in Appelscha. Ben jij op zoek naar een echte uitdaging? Dan kun je echt lol hebben op deze route. De route is gelegen in de oude, begroeide duingebieden van Appelscha. 

De route is met zijn 4.3 kilometer kort, maar kent geen verharde of vlakke stukken. De route bestaat louter uit technische singletracks, gecombineerd met pittige klimmetjes. Deze route is te lussen met de 17,3 kilometer lange route van Appelscha. Er ontstaat dan een route met een totale lengte van ruim 21 kilometer. De route scoort een 4.2 van de 5 mogelijke sterren en is een van de leukste tracks van Nederland.

Bike aanbeveling: met een hardtail kom je heel goed uit de voeten.

Drenthe

De topper van Drenthe is de route Gieten-Gasselte en is er een om niet over te slaan. De mountainbike route tussen Gieten en Borger is gelegen op de Drentse Hondsrug. De Hondsrug is een eeuwenoude natuurlijke verhoging, die is ontstaan rond de IJstijd. Van oorsprong is het gebied een heidegebied, maar tegenwoordig is bijna het gehele gebied bebost.

De route is zeer uitdagend en voert zich grotendeels door de bossen. Je vindt er brede zandpaden, singletracks en mooie pittige korte klimmetjes. De route is over het algemeen zeer goed te rijden, maar houdt er rekening mee dat door de leemgrond na regenval het regenwater wat slechter wegloopt. Dit zorgt ervoor dat om sommige punten van de route her en der plassen, blubber en sporen ontstaan. De route is 32,4 km lang en kent 311 hoogtemeters. De route scoort maar liefst 4.3 van de 5 mogelijke sterren.

Aanbevolen bike: een full suspension bike. Zie onze huidige voorraad.

Overijssel

De topper van Overijssel is natuurlijk Rijssen. De route van Rijssen voert door het natuurgebied De Borkeld en is gelegen tussen de A1 en Rijssen. Natuurgebied De Borkeld bestaat uit een mooi bos, strekkende heidevelden, leemkuilen, graslanden en akkers.

Het is een zeer gevarieerde track en het is een perfecte route om je technische skills te verbeteren. De route is veelal klimmen en dalen en kent vrijwel geen platte stukken. De bouwers hebben er een super fijne flow in gekregen en de route is in onze ogen één van de leukste van Nederland. De route is 17,9 km lang en kent 276 hoogtemeters. De route scoort 4.3 van de 5 mogelijke sterren en is een route die zeker de moeite waard is. 

Aanbevolen bike: een hardtail is voldoende voor deze toffe track.

Gelderland

Dé route van Gelderland is de route van Rheden. Deze route is maar liefst 49,1 km lang, kent 708 hoogtemeters en is één van dé routes van de Veluwe. De route ligt in het nationaal park de Veluwezoom. Het is een zeer uitdagende en avontuurlijke route met veel afwisseling, dwars door het Park Veluwezoom.

De route loopt in het zuidelijke deel over de stuwwal met pittige, ruwe klimmetjes en lange glooiende afdalingen. In dit gedeelte zijn dan ook de meeste hoogtemeters van de route te vinden. De route kent mooie, brede stukken waar overzichtelijk en lekker kunt rijden.

Een absoluut subliem gedeelte is het segment wat aangelegd is voor degenen die wat meer uitdaging willen. Er zijn verschillende kunstmatige drops aangelegd, er zijn drops van 30, 50 en 80 cm hoog en dit is uniek in Nederland. De route scoort maar liefst 4.3 van de mogelijke 5 sterren en is daarom één van de meeste uitdagende routes van Nederland.

Aanbevolen bike: met een full suspension kom je hier perfect uit de voeten.

Limburg

De mooiste mountainbike route van Limburg bevindt zich in Vijlen. Deze route ligt tegen de Nederlandse en Belgische grens aan en is gelegen in een prachtig gebied. Het Limburgse Heuvelland is een streek in het zuiden van Nederland die gekenmerkt wordt door een heuvelachtig landschap. Het Heuvelland wordt gevormd door uitlopers van de Ardennen en de Eifel en dit maakt dat deze route maar liefst 620 hoogtemeters heeft op 25,7 km lengte.

In het gebied liggen verscheidende mountainbikeroutes en de routes zijn gemakkelijk aan elkaar te lussen. Het is dus zelfs mogelijk om het hele gebied per mountainbike te rijden.

We lichten even de meest uitdagende route toe: de Vijlenroute. Dit is een route voor de ervaren bikers met een goede conditie en bevat lange, steile tot zeer steile beklimmingen. In de afdalingen, zal de rem goed gebruikt moeten worden, dus check jouw gear goed voordat je op deze route gaat rijden. Door zijn rode gradering is het aanbevolen dat de route alleen bereden word de ervaren bikers. De route scoort maar liefst 4.4 van de mogelijke 5 sterren en is één van de top tracks in Nederland.

Aanbevolen bike: een hoogwaardige full suspension met een dropper. Check onze huidige voorraad.


Laat een bericht achter

Reacties moeten eerst worden goedgekeurd